Ons expertisecentrum Hemingway Professional Governance het zusje van Legal People, biedt opleidingen op hoog niveau voor ervaren juristen, aankomend commissarissen, ervaren commissarissen en bestuurders.
Hieronder vind je opleidingen die wellicht voor jou interessant zijn. Benieuwd naar het volledige aanbod? Bekijk het hier.
De rol van de secretaris is complexer dan ooit. Bestuurlijke dynamiek, strengere regelgeving en ESG-verplichtingen vragen om een scherpe blik en strategisch inzicht. In deze intensieve tweedaagse opleiding krijg je de tools om het bestuur effectief te ondersteunen en te adviseren.
✔ Board Dynamics & Ethische Vraagstukken – Hoe navigeer je bestuurlijke spanningen en zorg je voor sterke en ondersteunende governance?
✔ Eisen van toezichthouders– Blijf compliant met de laatste toezichtregels, eisen en verwachtingen voor bestuurders en commissarissen -zowel ‘aan de poort’ als in het lopend toezicht.
✔ Zelfevaluatie van het Bestuur – Begeleid effectieve zelfevaluaties die écht impact hebben.
✔ Finance & Rapportage (incl. ESG) – Van jaarverslag tot duurzaamheidsrapportage: wat moet je weten? Hoe coördineer je de vele stakeholders binnen en buiten de organisatie om op een juiste en coherente manier verslag te doen?
✔ Simulatiespel – Ervaar boardroom-dynamiek in een realistische case en scherp je adviesvaardigheden aan.
Company Secretaries die hun vakinhoudelijke kennis willen vergroten en hun invloed zuiver willen inzetten.
Woensdagavond diner
Kennismaking en delen van belangrijkste persoonlijke thema of vraag voor deze opleiding.
Donderdag 19 juni – module 1 (ochtend)
Hoe doorzie ik de ‘zachte kant’ en kan ik mij nog beter bewust worden van gedragspatronen, routines en dynamiek en daar steeds zuiver in opereren en invloed in uitoefenen?
Basisbeginselen uit de psychologie, dynamiek van teams en vooral veel casuïstiek uit de praktijk aangevuld met ethische bespiegelingen.
Hoe kan ik als secretaris toegevoegde waarde leveren in het proces van vinden en benoemen van bestuurders en commissarissen – ook indachtig de eisen vanuit AFM en DNB?
Lang niet alle organisaties en ondernemingen staat onder toezicht van de AFM of DNB. Toch is er veel te leren van de normen die deze toezichthouders toepassen. Immers, er zit veel toezichtervaring én -wijsheid in die normen. Wat zijn de aandachtspunten in het toezicht ‘aan de poort’ en in het lopende toezicht? Hoe verhoudt de individuele commissaris zich tot het geheel, kan de ‘geschiktheidsmatrix’ geheel worden gevuld?
Donderdag 19 juni – module 2 (middag)
Hoe kan ik als secretaris een adequate zelfevaluatie opzetten en begeleiden? Wat kan ik als secretaris leren van de herhalende patronen en valkuilen die Hemingway in haar praktijk ziet?
Vaak ben je als secretaris aan zet voor het begeleiden van de zelfevaluatie. Soms moet je dan op zoek naar een externe evaluator maar vaker nog moet je deze evaluatie zelf opzetten en uitvoeren of de raad hiermee assisteren. Wat zijn de kritische succesfactoren van een goede evaluatie? Hoe kun je de commissarissen helpen bij het bewust maken van onbewust gedrag? Waar kun je de plank misslaan? Hoe kun je hier een vervolg aan geven door bijv. de uitkomsten te vertalen in toekomstige agendapunten?
Vrijdag 20 juni – module 3 (ochtend)
Hoe krijg ik als secretaris een nog beter begrip van de kritische finance aspecten, het proces van audit en de rapportage daarover?
Een secretaris hoeft geen financieel expert te zijn, maar moet wel voldoende kennis hebben van financiële rapportages, auditprocessen en de rol van de accountant om governance en compliance effectief te ondersteunen. Verder is het uiteraard van belang dat de secretaris dat begrip gebruikt bij het juist notuleren van (belangrijke) financiële dilemma’s en beslissingen.
Hoe krijg je als secretaris grip op vaak zeer technische en complexe rapportrage regels uit bijvoorbeeld ESG en CSRD? Hoe begeleid je het bestuur in deze rapportages, hoe agendeer en coördineer je binnen de organisatie maar ook met bijv. de accountant en andere adviseurs?
Je bent als secretaris niet alleen een juridisch en governance-expert, maar ook een belangrijke schakel in financiële en niet-financiële verslaglegging. Vooral met de groeiende focus op ESG moet je toezien op de naleving van nieuwe rapportageverplichtingen en ervoor zorgen dat het jaarverslag een compleet en transparant beeld geeft van de organisatie.
Vrijdag 20 juni – module 4 (middag)
In het middaggedeelte gaan we casuïstiek uit de praktijk behandelen! Aan de hand van echte situaties gaan we de diverse rollen (accountant, bestuurder, commissaris en uiteraard secretaris!) toewijzen aan de cursisten om zo nog inzichtelijker te maken hoe spanning, druk van buiten, wettelijke eisen en (soms individuele) belangen inwerken op de rol en de mensen daarachter. Zodat je je als secretaris nog beter bewust bent van valkuilen en succesfactoren.
In een wrap up bespreken we de belangrijkste lessen en de individuele actiepunten voor de toekomst.
Een groeiende groep juristen heeft de ambitie breed betrokken te zijn binnen een organisatie. Zij fungeren als trusted advisor, of willen graag naar een dergelijke rol toe groeien. Hiervoor moet je echter ook in staat zijn om werkelijk breder mee te denken. Alleen juridische kennis is dan niet toereikend, ook basisbegrip van financiële zaken zoals jaarrekeningen is essentieel. Dit geldt eveneens voor advocaten die in hun praktijk ook te maken te krijgen met de financiële huishouding van hun cliënten. Voor deze non-financials die behoefte aan meer kennis en inzicht in ‘de cijfers’ organiseert Hemingway een masterclass.