Interim en handhaving op schijnzelfstandigheid

Werken met interim-professionals? Dit is wat je moet weten nu de Belastingdienst heeft aangekondigd te gaan handhaven, en hoe wij je kunnen ondersteunen.

Juridisch kader

De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) ziet erop toe of zzp’ers wel echt zelfstandig zijn en zich niet verschuilen achter schijnzelfstandigheid of juist te beschermen tegen schijnconstructies. De wet bestond al, maar de Belastingdienst heeft aangekondigd per januari 2025 te starten met handhaven, in aanloop naar een -nog te maken- nieuwe wet. Er ligt wel al een wetsvoorstel: de Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR).

De praktijk

De wet DBA is bedoeld om richtlijnen te creëren en de grens tussen freelancer en vaste werknemer aan te duiden. De wet leidde tot veel onzekerheid en administratieve lasten voor opdrachtgevers en zzp’ers zelf. Dit werd erkend door de Belastingdienst, wat leidde tot een handhavingsmoratorium: de wet werd niet gehandhaafd, alleen in gevallen van opzettelijk kwade wil. Deze situatie gaat dus veranderen per januari 2025, want dan geldt het handhavingsmoratorium niet meer.

Veranderingen per januari 2025

Bovenstaande betekent formeel dat de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 weer volledig gaat handhaven op schijnzelfstandigheid. Bedrijven die zzp’ers inhuren voor niet-zelfstandig werk riskeren boetes en naheffingen. Er wordt nog gesproken over een overgangsjaar waarin geen (of beperkte) boetes worden opgelegd, mits een organisatie aantoonbare stappen neemt tegen schijnconstructies.

Uiteindelijk doel is schijnzelfstandigheid bestrijden en meer zekerheid op de arbeidsmarkt creëren. In ieder geval voor de schrijnende gevallen. In de conceptwetgeving voor de VBAR is het onderdeel ‘rechtsvermoeden van arbeidsovereenkomst’ opgenomen waarin staat dat bij een tarief onder de €33,-  per uur zelfstandigen die dat wensen, makkelijker een arbeidsovereenkomst kunnen claimen. Dit kan een indicatie zijn voor toekomstige handhaving door de Belastingdienst.

Dat de tarieven van juridische en compliance interim-professionals aanzienlijk boven de hierboven genoemde €33,- liggen, neemt niet weg dat er een situatie kan ontstaan die geïnterpreteerd kan worden als schijnzelfstandigheid. Zeker als een interim-professional lang aan een organisatie of team verbonden is, en soms bijna meedraait als ware het een collega. Bij de beoordeling van wel/geen schijnzelfstandigheid gaat het niet zozeer om de contractueel gemaakte afspraken -al onze contracten uniform aan de wet DBA én destijds door de Belastingdienst goedgekeurd- maar om de interpretatie daarvan in de praktijk.

Interpretatie door de Belastingdienst

De contouren voor deze interpretatie worden steeds beter zichtbaar en meer informatie kan je vinden op de website van de Belastingdienst. Om deze tool, en met name ook de voorbeelden die op de website van de Belastingdienst zijn te vinden, is veel te doen dus zie het als hulpmiddel.

Wat kan je zelf doen?

Voor nu is belangrijk dat je als organisatie aantoonbaar je best doet om schijnzelfstandigheid te voorkomen, waarbij het gaat om de wijze waarop je met interim-professionals samenwerkt. Contractueel kan je van alles afspreken, maar het draait om de uitvoering.

De huidige praktijk van Interim Solutions

Als ik kijk naar onze interim-praktijk, dan zijn een groot aantal van de punten relevant voor eventuele handhaving al jaren verankerd:

  • Onze contracten zijn in lijn met de wet DBA en destijds goedgekeurd door de Belastingdienst
  • Wij werken alleen met interimmers die een KvK inschrijving en een aansprakelijkheidsverzekering kunnen overleggen
  • Wij informeren standaard bij interimmers naar eventuele andere opdrachten en gaan (bij een verlenging) met beide partijen in gesprek als we vermoeden dat daar mogelijk een risico zit
  • Er wordt per daadwerkelijk gewerkt uur gefactureerd
  • Uurtarieven liggen hoger dan wat gemiddeld voor een werknemer wordt betaald
  • Er is er geen vast moment van uitbetaling en de interimmer loopt debiteuren risico
  • Wij bemiddelen alleen onafhankelijke en ervaren professionals waardoor er altijd al sprake is van een bovengemiddelde mate van autonomie.

Wat kan je verwachten van Interim Solutions?

Met handhaving in zicht zullen we nog actiever adviseren op ondernemerschap en de wijze waarop uitvoering wordt gegeven aan een opdracht: autonomie m.b.t. werktijden en hoe het werk verricht wordt, waar mogelijk meer sturen op resultaat dan op inspanning en tot slot de inhoud van de opdracht. Want opdrachten waar de verwachting is dat een interim professional voor langere tijd in een team meedraait, vaste tijden werkt en werk verricht dat ook tot het takenpakket van de vaste teamleden behoort – zoals dat bijvoorbeeld in de advocatuur geregeld gebeurt- zullen in de toekomst anders moeten worden vorm gegeven.

Mocht je twijfelen bij de afweging wel/geen interim-professional in te schakelen? Neem dan gerust even contact op, dan bespreken we samen hoe we de opdracht én uitvoering daarvan vorm kunnen geven.

Vanzelfsprekend blijven we de ontwikkelingen volgen en zullen we die delen. Daarnaast laten we binnenkort een specialist aan het woord in een sessie van Goedemorgen Legal People over dit onderwerp. Dan gaan we in gesprek met Boris Emmerig. Boris is advocaat-partner/Belastingadviseur bij Holla Legal & Tax en een specialist op dit onderwerp. Wil je de aankondiging ontvangen? Geef je dan hier vast op.